Tichete de masă 2022 – schimbarea pe care ai fi vrut să o mai amâni, inevitabilă: ce s-a întâmplat deja
În urmă cu câțiva ani, s-a iscat un scandal monstru la nivel național când autoritățile au vrut să oblige toți pensionarii români să primească pensia pe card. Acum, se întâmplă ceva similar, dar cu tichetele de masă, bonurile pe care foarte mulți angajați le primesc pe hârtie și preferă această variantă.
Printr-o schimbare legislativă intrată în vigoare în urmă cu câteva zile, autoritățile române au decis să impună ca, la nivel național, tichetele de masă să fie oferite angajaților, în mod exclusiv, doar pe carduri de bonuri, similare cu cardurile de debit sau de credit. Astfel, se va renunța la tichetele de masă tipărite. Pe lângă această modificare, mai există câteva particularități importante aplicate de la 1 februarie 2022.
Tichetele de masă, doar pe card în România
De la 1 februarie 2022, tichetele de masă, voucherele de vacanță, tichetele cadou, cele culturale sau de creșă vor fi emise de angajatori doar în format electronic. Asta înseamnă că toți salariații vor fi nevoiți să renunțe la idee voucherelor în format tipărit, pe hârtie și să se adapteze la faptul că le vor avea în portofel sub forma unui card de credit. Singura excepție de la regulă ține de tichetele de masă emise până la 31 ianuarie 2022. Acestea vor fi valabile până la expirare.
Această schimbare legislativă a fost stabilită în cursul lunii decembrie printr-o ordonanță de urgență a Guvernului. Este vorba de OUG 130/2021, publicată în Monitorul Oficial pe 18 decembrie 2021. Aceasta prevede că tichetele de masă emise în format tipărit vor fi eliminate, acestea urmând a fi eliberate doar pe suport electronice, respectiv pe card.
Un alt detaliu important pe care ar fi bine să-l ai în vedere ține de tichete cadou, care în trecut puteau fi oferite ca subvenții și celor care nu sunt angajați în cadrul unei firme. De acum înainte, acest lucru nu va mai fi posibil, ci vor putea fi înmânate doar propriilor salariați, fără alte persoane. Ca un detaliu important, angajatorii care nu vor respecta noile prevederi riscă amenzi uriaşe de până la 35.000 de lei.